5 tips om je huid jong te houden en om huidveroudering tegen te gaan

5 tips om je huid jong te houden en om huidveroudering tegen te gaan

Bij ouder worden, hoort ook ouder eruitzien. Niet iedereen is even blij met de tekenen van veroudering en het liefst willen we er zo lang mogelijk jong blijven uitzien. De zichtbare tekenen van veroudering uiten zich vaak in: volumeverlies, rimpels en een minder stralende huid. Deze tekenen van veroudering zien we liever niet verschijnen – die nemen namelijk genadeloos onze jeugdige uitstraling weg. 

Hoe ontstaat huidveroudering?

Hoewel een deel van huidveroudering bepaald wordt door genen, heb je zelf ook een groot deel in handen. In dit artikel geven wij vijf tips om huidveroudering tegen te gaan.

1. Eet en drink je jong en ga huidveroudering tegen

Een gezonde huid begint bij een gezonde voeding. Eet bijvoorbeeld dagelijks voedingswaren die rijk zijn aan antioxidanten. Groenten en fruit zijn rijk aan vitamines en mineralen die de huid jong houden. Niet alleen de huid, maar jouw hele lichaam zal profiteren van een verandering in de dagelijkse voeding. Maak er dus gewoonte van groenten en fruit in maaltijden op te nemen!

We kunnen het niet genoeg herhalen: hydratatie is hét simpelste geheim voor een mooie huid. Water is essentieel in het dagelijks leven. Ons lichaam kan niet zonder water en dat is niet gek als je weet dat iedereen voor 70% uit water bestaat. Voldoende drinken – 8 glazen water – is de grootste stap.

2. Vitamines en mineralen uit supplementen kunnen zorgen voor minder snelle huidveroudering

Voedingssupplementen in de vorm van pillen, poeders, druppels of capsules zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. De vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Het lichaam neemt alleen de voedingsstoffen in supplementen gemakkelijker op dan de voedingsstoffen in eten. Daarnaast maakt ons lichaam na bepaalde verjaardagen minder stoffen aan die juist nodig zijn op latere leeftijden. Een simpel voorbeeld daarvan is de collageen productie die vanaf ons 25ste levensjaar afneemt. Verminderde productie van collageen zorgt voor rimpels, afname van de huidelasticiteit en afname van soepelheid van spieren en gewrichten. Om de productie van collageen te stimuleren, wordt het aangeraden om collageen zelf toe te voegen. Dit kan viscollageen zijn maar ook vegan collageen. Vitamines en mineralen toevoegen in jouw dagelijkse routine is dus eigenlijk onmisbaar!

3. Zonnebrand, een dagelijks ritueel

UV-straling is nog altijd verouderingsfactor nummer één. Ultraviolette straling in hoge mate veroorzaakt rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Voorkom overmatige blootstelling aan de zon en bescherm je huid tegen de zon. Het gebruik van zonnebrandcrème met SPF is noodzakelijk om directe gevolgen (roodheid, zwelling, blaren) en indirect gevolgen (droogheid, rimpels) tegen te gaan. SPF beschermt namelijk tegen de schadelijke UV-stralen. Zelfs als de zon niet schijnt, wordt het aangeraden om SPF te smeren. Maak jouw dagelijkse skincare routine af met een zonnebrand met SPF. De oudere jij zal je bedanken!

4. Beweging in jouw leven helpt tegen huidveroudering

Stress en spanning doen vreselijke dingen met de huid. Als je een jong uitziende huid wil hebben, leer je dan te ontspannen. Ontspannen in de vorm van beweging is het beste wat aangeraden wordt. Regelmatig lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je algehele flexibiliteit, maar ook om gezond te blijven. Ademhalingsbewegingen, yoga, fitness, wandelen – allemaal uitstekende manier om lichaam en geest gezond te houden.

5. Slaap zacht, ga huidveroudering tegen

Terwijl de lichaam ’s nachts slaapt, is de huid volop actief. Als je slaapt, herstel je namelijk. De cellen worden dan in een verhoogd tempo geregenereerd en hersteld en de microcirculatie wordt actiever. Voor een herstellende nachtrust kan je het beste vóór middernacht gaan slapen en minstens 8 uur slaap pakken. Slaap dus zacht en droom fijn!

De bovenstaande tips zijn erg essentieel, maar vergeet vooral geen plezier te hebben in het leven! Gelukkige en positieve mensen verouderen minder snel. Hou van je lichaam, zorg er goed voor en geef het vooral veel liefde. Ouder worden met een gezond lichaam is nog lang niet zo erg.

Straal van binnenuit,

Eclát.

Laat een reactie achter