Vegan of dierlijk collageen? Wat is het verschil?

Vegan of dierlijk collageen? Wat is het verschil?

Als je collageen online opzoekt, zie je veel verschillende soorten voorbijkomen. Viscollageen en rundercollageen zijn de twee die het vaakst opgezocht worden. Als geïnteresseerde in huidverzorging word je overrompeld door de keuze. Misschien dat deze keuze niet aansluit bij jouw plantaardige/vegan levensstijl. Een lange tijd werden collageen supplementen vooral gemaakt van dierlijke producten. Gelukkig zijn er nu ook opties voor mensen die daar geen behoefte aan hebben.

In dit artikel leggen wij je uit waar collageen uit gewonnen kan worden en wat het nieuwe plantaardig collageen exact inhoudt.

Dierlijk collageen

Viscollageen

Marine collageen, oftewel viscollageen, wordt vaak gewonnen uit de huid en graat van kabeljauw. Het is een natuurlijk supplement, zonder enige toevoegingen. Het collageen is afkomstig van een duurzaam wild gevangen kabeljauw. Deze vissoort, bedoeld voor collageen productie, heeft geen behandelingen of antibiotica ondergaan. Collageen gewonnen uit kabeljauw is natuurlijk en duurzaam!

Rundercollageen

Rundercollageen is afkomstig van de huid en beenderen van runderen. Wanneer de runderen zijn verwerkt voor vleesproducten, worden de huiden en beenderen gebruikt om collageen eiwitten te maken. Het collageen wordt in dit geval behandeld met enzymen.

Voorkeur

Ondanks dat rundercollageen het meest gebruikt wordt in supplementen, gaat onze voorkeur uit naar viscollageen. Viscollageen komt namelijk meer overeen met het menselijk collageen en om die reden wordt viscollageen sneller opgenomen in ons lichaam. Ook zijn de collageen peptiden uit viscollageen nog net iets kleiner dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit komt de opneembaarheid al helemaal ten goede.

Plantaardig collageen winnen

Planten maken simpelweg geen collageen aan. Dieren en mensen doen dat wel. Om die reden wordt collageen voornamelijk gewonnen uit bindweefsel en botten van vis en rund. Omdat planten het nodige eiwit niet bezitten, leek dierlijke collageen een lange tijd de enige optie. Tegenwoordig zijn er ook plantaardige opties. 

Hoe wordt veganistische collageen gewonnen? 

De natuurlijke productie van collageen is een bijzondere ontwikkeling in de wetenschap. Om het simpel uit te leggen, moet er onthouden worden dat eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren. In het eiwit collageen zitten de meest aanwezige aminozuren; glycine, proline en hydroxyproline. Hydroxyproline wordt op haar beurt weer gemaakt door proline en lysine te combineren en voor dit proces is vitamine C vereist. Met een combinatie van de aminozuren en vitamine C kun je het lichaam stimuleren om (meer) collageen aan te maken. Op deze manier gebeurt het 100% natuurlijk en 100% plantaardig. 

Kort gezegd, de combinatie van plantaardige stoffen in collageen supplementen helpt het lichaam om zelf natuurlijke collageen te produceren.

Is vegan collageen net zo goed als dierlijk collageen?

Met plantaardige collageen supplementen geef je jouw lichaam de bouwstenen om zelf collageen aan te maken. Plantaardige collageen heeft een aantal bijzondere voordelen ten opzichte van dierlijk collageen.

 • Dierlijk collageen wordt niet meteen opgenomen en ingezet. Na de inname van dierlijk collageen wordt het supplement door het lichaam eerst afgebroken en omgezet in aminozuren en peptiden. Bij vegan collageen is het afbreek proces niet nodig.
 • Vegan collageen is makkelijker te verteren. Stoffen zoals vitamine C worden relatief snel door het lichaam opgenomen, zonder eerst verteerd en afgebroken te worden. Dit is een voordeel voor mensen met een moeilijke spijsvertering.
 • Vegan collageen is beter voor de planeet en het dierenwelzijn.

Iedereen heeft een eigen reden om voor een plantaardige levensstijl te kiezen. Zo is het beter voor je gezondheid, beter voor het milieu of beter voor het dierenwelzijn. Daarnaast willen we ons lichaam graag sterk en gezond houden. Met het gebruik van vegan collageen supplementen zit je in ieder geval goed!

Straal van binnenuit,

Eclát

Reacties op dit bericht (1)

 • apr. 18, 2021

  Ik ben zo blij met deze Vegan variant. Echt geweldig. Als veganist is dit een mooi product. Ik heb vandaag de bestelling mogen ontvangen. Ik ben dus heel benieuwd.

  Alvast dank.

  Met. Vriendelijke groet,

  Esther Levy

  — Esther

Laat een reactie achter