Wat is collageen en waarom is dit een must have om te gebruiken?

Wat is collageen en waarom is dit een must have om te gebruiken?

Wie geïnteresseerd is in huidverzorging is het woord collageen ongetwijfeld tegengekomen. Collageen is tegenwoordig in veel keukenkastjes te vinden en meer mensen voegen collageen toe als stap in hun dagelijkse routine. Maar wat is collageen eigenlijk en waarom kan ons lichaam niet zonder collageen?

In dit artikel leggen wij je uit wat collageen is, waarom het onmisbaar is in jouw routine en wat de voordelen van collageen voor jou kunnen zijn. 

Wat is collageen nou eigenlijk precies?

Collageen is een belangrijk lichaamseigen eiwit in ons lichaam. Collageen wordt ook wel ‘de lijm die je lichaam bij elkaar houdt’ genoemd en dat is niet onterecht. Je vindt deze fundamentele bouwsteen namelijk overal in het lichaam. Onze gewrichten, botten, spieren, maar ook haren en nagels bestaan voor een deel uit collageen. Het zit erop, in en tussen en dit zorgt ervoor dat alles verbonden is en soepel blijft. Collageen is een structuur eiwit en zorgt daarmee voor stevigheid, elasticiteit en herstel van bindweefsel.  De naam collageen komt niets voor niets van het Griekse woord Kólla, wat lijm betekent.

Welke soorten collageen zijn er verkrijgbaar?

Collageen kunnen we verdelen in zestien verschillende soorten en vier hoofdtypen. Deze vier verschillende typen collageen hebben allemaal een andere functie in het lichaam.

  • Type 1 – Geeft structuur aan huid, botten, pezen, vezelig kraakbeen, bindweefsel en tanden. 90% van het collageen in jouw lichaam is van dit type.
  • Type 2 – Maakt elastisch kraakbeen dat gewrichten versoepelt
  • Type 3 - Ondersteunt de structuur van spieren, organen en aders.
  • Type 4 – Wordt aangetroffen in de huidlagen.

 Waarom zou ik collageen gebruiken?

Omdat ons lichaam zelf collageen aanmaakt, kunnen wij ons lichaam beschouwen als een collageen fabriek. Tot ons 25ste levensjaar loopt die fabriek gesmeerd en is de productie van collageen perfect. Maar naar mate je ouder begint te worden, zal de collageen productie steeds verder afnemen. Ons lichaam kan dan zelf minder goed collageen aanmaken. Na ons 50ste verjaardag maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! Verminderde productie van collageen zorgt voor rimpels, afname van de huidelasticiteit en afname van soepelheid van spieren en gewrichten. Om de productie van collageen te stimuleren, wordt het aangeraden om collageen zelf toe te voegen. Een collageen supplement bevat ingrediënten die jouw lichaam zelf gebruikt voor de natuurlijke aanmaak van collageen. Door de inname van collageen zorg je ervoor dat de collageen productie van binnenuit weer toeneemt! 

De voordelen van collageen samengevat:

Collageen toevoegen aan jouw dagelijkse routine is dus onmisbaar. Je helpt jouw lichaam op deze manier namelijk om stevigheid te herstellen. Zo houd je jouw huid strak, stralend en rimpelvrij, jouw haren en nagels sterk, jouw spieren en gewrichten soepel en jouw organen en botten sterker.

Kortom: Collageen is de way to go!

In de volgende artikelen vertellen wij waar collageen vooral uit gewonnen wordt en wat vegan collageen is, wat het verschil is tussen tabletten en een poeder dosering en of je collageen uit voeding kunt halen!

Straal van binnenuit,

Eclát

Laat een reactie achter